Tuesday, December 3, 2013

 


គ្រឿងផ្សំ
1-ស្ពៃបូកគោ​​​                                  1
2-ម្ទេសម៉ត់កូរ៉េ​(chili past)              ¼-⅓ចានចង្កឹះ
3-ខ្ទឹមសចិញ្ច្រាំ​                            ​​  1ស្លាបព្រាបាយ
4-ខ្ញីចិញ្ច្រាំ​                                    ​​​   1ស្លាបព្រាបាយ
5-ស្លឹកខ្ទឹម                                       3-4ដើម
6-ទឹកត្រី                                          2ស្លាបព្រាបាយ
7-ខ្ទឹមបារាំងហាន់ស្តើងៗ               ½ មើម
8-ផ្លែប៉ោម                                       ½ ផ្លែ
9-សារី                                             ½ ផ្លែ
10-អំបិលម៉ត់                   
11-ទឹក

វិធីធ្វើ
  1. ពុះស្ពៃបូកគោជាពីរ (ច្រៀកបន្ថែមក៏បាន)
  2. លាយអំបិលនឹងទឹកក្តៅឧណ្ហៗ រួចយកស្ពៃដាក់ត្រាំរយៈពេល៤ ទៅ ៥ម៉ោង ទាល់តែទឹកអំបិលជ្រាបចូលក្នុងស្ពៃបានល្អ
  3. យកស្ពៃមកលាងកាកអំបិលដែលជាប់ស្ពៃ​ ចេញឲ្យស្អាតរួចទុកមួយអន្លើរ
  4. លាយម្ទេសម៉ត់នឹងទឹកក្តៅឧណ្ហៗ​ កូរតិចៗឲ្យឡើងខាប់ (chili paste)រួចយកទៅប្រលាក់ស្ពៃញាត់ចួលតាមស្រទាប់ឲ្យបានសព្វល្អ។
  5. ដាក់ខ្ទឹមចញ្ច្រាំ ខ្ញីហាន់ ស្លឹកខ្ទឹម ទឹកត្រី​ច្របល់ចូលថ្នម
  6. កិនផ្លែប៉ោម សារីដាក់ទឹក1ពែង​ រួចយកទៅប្រលាក់ជាមួយស្ពៃឲ្យសព្វ ហើយញាត់ចួលកែវ
  7. ចាក់គ្រឿងដែលនៅសេសសល់ពីលើ ជាពិសេស chili past ពណ៌ក្រហម
  8. គ្របកែវទុករយៈពេល24ម៉ោង រួចយកដាក់ក្នុងទូទឹកកកទុកញ៉ាំជាការស្រេច។

Recipe Ingredients


  1. Head of Napa cabbage - about one pound
  2. ¼-⅓ cup red chili pepper flakes
  3. 1 tbsp minced garlic
  4. 1 tbsp minced ginger
  5. 3-4 green onions, sliced
  6. 2 tablespoons anchovy or fish sauce (optional)
  7. ½ yellow onion
  8. ½ ripe apple
  9. ½ ripe Korean pear
  10. Sea salt
  11. Water

Cooking Directions

  1. Separate cabbage leaves and chop into bite-size pieces.
  2. Dissolve a quarter cup of sea salt in a bowl of warm water then pour salt water over cabbage leaves. Give cabbage a gentle toss to distribute salt water. Allow salted cabbage to sit for at least four hours.
  3. Give cabbage a good rinse to remove excess salt then transfer cabbage to a large bowl.
  4. Combine a quarter cup of fine red chili pepper flakes with warm water, stir gently with a spoon to create a red chili paste, then transfer chili paste to cabbage.
  5. Add minced garlic, minced ginger, green onions, and fish sauce.
  6. Blend yellow onion, apple, and pear with one cup of water, then add this natural sweetener to the cabbage.
  7. Put on a pair of plastic gloves and give everything a thorough toss and rubdown. You want to evenly distribute all ingredients, especially the red chili paste.
  8. Keep 24 hours in freezer will be ended.  
អត្ថបទនេះ ៖​ ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រ TRI FOOD 
 បកប្រែដោយ៖​ លោក សូ ពិសិដ្ឋ

0 comments:

Post a Comment

អត្ថបទផ្សេងទៀតៈ

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks